Zirkonyum

"Zirkonyum, Metal bir desteklilere en büyük üstünlükleri renkleri, ışığı yansıtmaları ve canlı görünümleridir. Altlarında metal olmadığı için yansıma diş gibi çok doğaldır."

Zirkonyum diş uygulaması metal destekli veya metal altyapılı porselenlerden farkı alt yapısının beyaz renkli olmasıdır. Ayrıca normal metalden baskı ve gerilme kuvvetlerine karşı çok daha dayanıklı oluşu, özellikle ısırma ezme gibi hem yatay hem de dikey kuvvetlerin çokça uygulandığı ağız içi kullanımında alternatiftir.

Zirkonyum porselen diş kaplamalar, Estetik diş hekimliğinin göstermiş olduğu gelişmeler ile diş hekimliğinde, yüksek kuvvetlere dayanıklı ve doğal diş renginde olan ‘ zirkonyum ’ kullanılmaya başlanılmıştır.

Klasik metal köprülerden farklı olarak, zirkonyum uygulamasında alt yapı olarak metal yerine beyaz alaşım olan zirkonyum kullanılır. Son teknoloji ürünü bu altyapı estetik ve dayanıklılığı bir arada sunabilme özelliğine sahip tek malzemedir. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla arka bölgedeki köprülerde de tam estetik diş görünümü sağlamasıdır.Uzun yıllardır porselen uygulamalarında dayanıklılık için, porselen dişin altına metal bir alt yapı kullanılmaktaydı bu metal alt yapının diş etleri, diş dokusu, genel vücut sağlığı ve en önemlisi estetik yönünden mahsurları bilindiğinden, porselen alt yapısında metale alternatif bir malzeme arayışı yıllardır sürmekteydi. Daha önce tıbbın diğer alanlarında başarıyla kullanılan zirkonyumun diş hekimliğinde porselen metalinin uygulanması ile yeni bir devir açılmış oldu. Çünkü bu yeni zirkonyum alt yapılı porselen kaplamalar diş eti problemi ve allerji yapmamasının yanında, ışık geçirme özelliği vardır.

Materyalin başarısı tıp ve endüstri alanında kanıtlanmıştır. 1998 yılında başlayan araştırmalar sonucunda 2002 yılı başından itibaren klinik uygulamalara tüm dünyada geçilmiştir. Bu yeni uygulama (zirkonyum) ile hastada metal-seramik ve tam seramik restorasyonlarda oluşan kaygılar ortadan kalkmaktadır.

Zirkonyum dişin uygulanması;
Zirkonyum, dişlerden alınan ölçüler ile mum model şeklinde hazırlanır. Bilgisayar destekli bir cihaz bu modelden aldığı bilgiler doğrultusunda zirkonyum oksit bloğu aşındırarak dişlerin alt yapısını hazırlar. Aşındırılarak hazırlanan yapılar üzerine uygun renkte seramik yerleştirilerek çalışma tamamlanır.

Yeni teknoloji ürünü olan zirkonyum oksit ile metalsiz güçlü ve estetik restorasyonlar başarıyla yapılabilmektedir.

Zirkonyum Porselen Diş Nasıl Yapılıyor?

Dişler kesildikten sonra dişlerin üç boyutlu yapısı tarayıcılarla bilgisayarlara aktarılır. Bu tarama işlemi iki çeşittir. İlkinde dişler kesilir kesilmez hasta ağzında hiçbir şekilde ölçü malzemesi koymadan ağız içi tarayıcılarla ve kamera yardımıyla görüntü sayısal ortama aktarılır ve bu işlemden sonra planlama tamamen bilgisayar ortamında hazırlanır. Daha sonra bilgisayar destekli diş tasarım programına sistemine veriler gönderilir. zirkon bloklar burada döner sistemler yardımıyla porselen dişlerin alt yapısı haline getirilir. Diğer yöntemde ise hastanın dişleri kesildikten sonra ağızdan ölçü alınır. Ölçü alındıktan sonra laboratuara giden ölçüler özel alçı sistemleri ile dökülür ve ölçünün aslı elde edilir. Daha sonra bilgisayarlardaki scannere benzer özel aletlerle bu ölçüler taranır ve bilgisayara aktarılır.
Zirkonyum alt yapılar hastada prova edildikten sonra ve üst yapının yani porselenin işlenmesi için laboratuara gönderilir. Hastanın zirkonyum porselen dişleri artık hazırdır.